Day 2: The Top of Europe

Zondag 13 september

Deze nacht hebben we goed geslapen in het appartement. Het was hier muisstil en we konden de waterval vanuit onze slaapkamer bekijken! Om 6u35 loopt de wekker voor een eerste keer af. We blijven nog een kleine tien minuten liggen en dan springen we uit ons bed. We trekken onze hikerskledij (meerdere laagjes kledij) aan en eten nog wat fruit met yoghurt als ontbijt. Deze hadden we nog meegenomen van thuis. Een lekker kopje zelfgemaakte koffie en we vertrekken met een heldere blauwe lucht vanuit ons appartement richting het station van Lauterbrunnen. 


Om 8u07 nemen we hier een treintje naar de Jungfraujoch, ook beter gekend als de Top of Europe. 

De trein zit zo goed als vol, maar iedereen moet hier een mondmasker dragen. Het is dan ook al zes maand geleden, dat we nog eens in de trein hebben gezeten. Het voelt zelfs een beetje als een attractie aan. We stijgen steeds meer en meer naar omhoog, richting de hoge bergen in. 

In het volgende treinstation van Kleine Scheidegg moeten we overstappen. Gezellig in de trein zitten we daar met zijn allen... Jeetje, wat een volk! Het moet hier echt niet normaal zijn geweest voor corona van het toerisme in dit gebied. 

Om 9u35 arriveren we bij de Top Of Europe. We wandelen eerst naar het uitkijkpunt, waar meteen de mondmaskers verdwijnen door vele toeristen. Het is hier toch behoorlijk druk en ik hou het nog even op. Corona of niet, arrogante mensen blijven helaas bestaan. Heel het domein doet ons weer terugdenken aan Canada, maar het Banff gedeelte, waar ze met grote trucks op de gletsjer gaan rijden. Alles lijkt daar als een grote kermis, wel hier lijkt het op een groot pretpark. Er is een uitkijkpunt, een ijspaleis, alpine sensation, Lindt Swiss chocolate Heaven, shops, snow fun park... Alles om de toeristen maar te kunnen bekoren. Echt niet ons ding! Met gemengde gevoelens, kijken we wel naar de verre uitzichten met gletsjers, bergen en sneeuw. Het is hier goed koud, dus onze laagjes kledij komen goed van pas. 

Vanuit het uitkijkpunt wandelen we het pretpark naar buiten om daar even tot rust te kunnen komen. Mondmasker kan hier wel veilig af en we nemen nog de tijd voor enkele foto's van het landschap. 
Groepen mensen blijven maar toekomen en we besluiten om nog eens het pretpark binnen te gaan. We wandelen eerst naar de alpine sensation en van daaruit meteen door naar het ijspaleis. 

Jeetje, het blijft een gekkenhuis. Bij de shop koopt Tom zijn magnetische flessenopener van Zwitserland en van hieruit wandelen we terug naar het treinstation. We vertrekken een uurtje vroeger dan voorzien, maar er staat nog een wandeling op de planning. Deze wandeling begint bij de Eiger Halte, hier beginnen we de Eiger Trail. In de toiletten van de treinhalte kleden we ons om, de jassen mogen terug in de rugzak. De wandeling start gemakkelijk, met aan de linkerkant de vallei en aan de rechterkant bergen. 


Echter valt het ons meteen op, dat het hier ook behoorlijk druk is. Jammer, want na het bezoek in het pretpark, hadden we graag wat meer rust gewild. De kabelliften verpesten ook wel de mooie uitzichten, maar dat is onze persoonlijke mening. Ik ben er zeker van dat wij dit voor de ontdekkingen in de USA en Canada, hier prachtig zouden vinden, maar we zijn op dat vlak veel te veel verwend. 


Het heeft wel een beetje weg van Yosemite NP, maar er is geen ongereptheid meer. Toegegeven voor mensen met mindere mobiliteit, heeft Zwitserland wel veel te bieden dankzij de treintjes en kabelliften. Maar geef voor ons toch de rugzak en wandelpaden met het nog steeds aanwezige wildlife. Hier zien we geen wildlife, want de mensheid heeft het volledig ingenomen. Of de dieren vinden het vandaag ook te druk om tevoorschijn te komen. 


Na enkele steile klimmetjes, eten we aan de kant een pistolet met kaas. Daarna wandelen we verder en is er een bankje vrijgekomen om even te zitten. Teddy is ondertussen ook van de partij, want hij dacht dat we nu wel al terug in de USA of Canada gearriveerd gingen zijn. Neen, Teddy, we mogen niet. Hij snapt het natuurlijk ook niet, maar het is dan ook maar een teddybeer. Daarna wandelen we verder dalend met steeds uitzichten van de bergen, watervallen en de vallei. Het is nog steeds druk op het wandelpad, maar het is dan ook zo prachtig weer op een zondag hé. Om 16u40 arriveren we bij Alpiglen Station. We moeten nog tickets kopen om terug naar Kleine Scheidegg te gaan. Je kan hier enkel cash betalen! Gelukkig heeft Tom cash geld mee en mochten we met euro's betalen. Rond 17u20 arriveren we bij Kleine Scheidegg om op te stappen op de laatste trein naar Lauterbrunnen. Je kan van hieruit ook te voet wandelen en je ziet eveneens prachtige uitzichten. Nu zien we ze vanuit de trein, maar hier wandelen moet ook wel de moeite zijn. 

Terug in Lauterbrunnen, stoppen we nog even bij de supermarkt "COOP", voor extra beleg en kleinigheden. Na een goeie 20 minuten arriveren we terug bij ons appartement en nemen eerst een verkwikkende douche. We warmen onze lasagne op en eten deze bij ons uitzicht vanop het terras op. Ondertussen typ ik de blog en overlopen we nog de verdere reisplanning. Morgen beloofd een hele lange dag te worden, dus is er een mogelijkheid dat de blog met een dagje later online zal komen. 

Ps de wifi is hier enorm traag voor het opladen van de foto's. 

Slaapwel! 

Weer: 4 - 25 °C, zonnig

Hike: 6 km

Reacties

  1. Ik zou dus al een paniekaanval gekregen hebben bij het zien van de trein :x en men hart brak toen ik las hoe gecommercialiseerd het daar wel niet is! Europa is goed in natuur verkl*ten... men kan iets toegankelijk maken en toch niet vol zetten met winkeltjes en een fcking pretpark?! pff echt jammer, je hebt gelukkig nog mooie foto's kunnen maken, want hoe lang zal het nog duren voor er nog zo'n sneeuw zal liggen?? (waar ik nu graag in zou liggen)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten